Agawa – opis rośliny.
Agawa to roślina należąca do rodziny szparagowatych, podrodziny roślin agawowych, które naturalnie występują na pustynnych terenach Ameryki Północnej oraz Ameryki Południowej. Agawa występuje w wielu różnych gatunkach, lecz większość z tworzy rozetę grubszych liści o krawędziach z ostrymi kocami. Ciekawostką może być fakt, że agawa kwitnie tylko raz w życiu, po czym roślina zamiera, a do dalszej uprawy wykorzystuje się rośliny potomne. Na ten etap trzeba jednak czekać od kilku do kilkunastu lat, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Gdy już kwiatostan agawy się pojawi, to przybiera barwę zielonożółtą i wyrasta spośród rozety liści na długim, kilkumetrowym pędzie.
PODSTAWOWE DANE ROŚLINY: | |
---|---|
Podstawowe dane: Awokado (Persea Americana) | |
Rodzaj | krzew |
Stanowisko | słoneczne/cieniste |
Mrozoodporność | -30°C |
Nawagnianie | umiarkowana wilgotność |
Odczyn gleby | obojętny |
Preferencje glebowe | żyzna |
Kolor liści | zielony |
Zimozieloność | nie |
Tempo wzrostu | roślina szybko rosnąca |
Kolor kwiatów | biały, żółty, różowy, pomarańczowy, fioletowy |
Okres kwitnienia | lato V, VI, VII |
Docelowa wysokość | od 1,5m do 2m |
Agawa – wymagania i uprawa.
Agawa idealnie czuje się na dobrze nasłonecznionym stanowisku, więc właśnie na takim warto ją umieścić na okres wiosenno-letni. Niestety jest to roślina, która nie radzi sobie zbyt dobrze z ujemnymi temperaturami, więc jeśli uprawiamy ją w ogrodzie, to na zimę trzeba znaleźć dla niej inne miejsce.
Może to być chłodna klatka schodowa, garaż, czy nawet piwnica. Ważne, by w dane miejsce docierało światło dzienne. Nie bez znaczenia pozostaje również to, na jakim podłożu zostanie umieszczona agawa. Warto brać pod uwagę podłoże przepuszczalne, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.
Agawa – zastosowanie.
Agawa to roślina o bardzo szerokim zastosowaniu. Można ją z powodzeniem wykorzystać do aranżacji ogrodu, balkonu, czy nawet tarasu. Poza tym będzie to również idealny dodatek do biur, czy budynków użyteczności publicznej.