Aspidistra wyniosła – opis rośliny.
Aspidistra wyniosła to bylina należąca do rodziny szparagowatych. W środowisku naturalnym występuje w lasach Dalekiego Wschodu, ale widać, że jest chętnie uprawiana również w innych rejonach świata. Aspidistra wyniosła dorasta do 60 cm, ale zanim osiągniemy taką wysokość, minie trochę czasu, ponieważ mamy do czynienia z byliną, która rośnie bardzo powoli.
Aspidistra wyniosła wytwarza liście skórzaste, eliptyczne, które są ostro zakończone. Jej cechą charakterystyczną są również gwiazdkowate kwiaty w kolorze zielono-fioletowym, które wyrastają prosto z podłoża.
PODSTAWOWE DANE ROŚLINY: | |
---|---|
Podstawowe dane: Aspidistra wyniosła (Aspidistra elatior) | |
Rodzaj | krzew |
Stanowisko | słoneczne/cieniste |
Mrozoodporność | -30°C |
Nawagnianie | umiarkowana wilgotność |
Odczyn gleby | obojętny |
Preferencje glebowe | żyzna |
Kolor liści | zielony |
Zimozieloność | nie |
Tempo wzrostu | roślina szybko rosnąca |
Kolor kwiatów | biały, żółty, różowy, pomarańczowy, fioletowy |
Okres kwitnienia | lato V, VI, VII |
Docelowa wysokość | od 1,5m do 2m |
Aspidistra wyniosła – wymagania i uprawa.
Aspidistra wyniosła lubi średnio zacienione lub mocno zacienione stanowisko. Jeśli postanowimy wykorzystać bylinę na stanowisku słonecznym, to niestety może się dla niej bardzo źle skończyć. Warto również zwrócić większą uwagę na glebę, ponieważ aspidistra preferuje żyzną glebę, która zawiera domieszkę liści oraz piasku. Należy też pamiętać o niezbyt intensywnym nawożenie, czy podlewaniu, które należy dostosować do warunków i pory roku.
Aspidistra wyniosła – zastosowanie.
Aspidistra ma wszechstronne zastosowanie, więc to, gdzie ją wykorzystamy, zależy od nas, jak również od naszych preferencji. Jeśli chcemy, to wybór może paść na korytarz, łazienkę, czy nawet sypialnię w domu lub mieszkaniu. Ważne, by pamiętać o zapewnieniu jej zacienionego stanowiska. Aspidistra może okazać się również dobrym wyborem do gabinetu, przestrzeni biurowej, punktu usługowego i wielu innych miejsc, w których chcemy wprowadzić trochę zieleni.