Por (Allium ampeloprasum)

Facebook
Twitter
Pinterest
Por (Allium ampeloprasum)
Por (Allium ampeloprasum)
Por to roślina dwuletnia z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowe), która pochodzi z Azji Mniejszej. Tworzy ją krótka, jasna łodyga z tzw. piętką oraz ciemnozielone, długie i płaski liście, które mogą dorastać nawet do około 0,5 m wysokości. W drugim roku uprawy por wytwarza wysokie pędy kwiatostanowe, które zakończone są białymi lub białoróżowymi kwiatami.

Spis treści

Por – opis rośliny.

Por to roślina dwuletnia z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowe, sprawdź również amarylis), która pochodzi z Azji Mniejszej. Tworzy ją krótka, jasna łodyga z tzw. piętką oraz ciemnozielone, długie i płaski liście, które mogą dorastać nawet do około 0,5 m wysokości. W drugim roku uprawy por wytwarza wysokie pędy kwiatostanowe, które zakończone są białymi lub białoróżowymi kwiatami.

W tym przypadku, pędy kwiatostanowe mogą osiągnąć nawet do 1-2 m. choć por jest rośliną dwuletnią, to najczęściej uprawia się go jako roślinę jednoroczną, ponieważ wówczas można wykorzystać nie tylko jadalną cebulę pora, ale również liście. W drugim roku uprawy nie będzie to możliwe, ponieważ por zawiązuje nasiona.

PODSTAWOWE DANE ROŚLINY:
Podstawowe dane: Por (Allium ampeloprasum)
Rodzaj
warzywo
Pokrój
wzniesiony
Wysokość
60-80 cm
Wilgotność gleby
wilgotna
Typ gleby
przepuszczalna, żyzna
Odczyn gleby
6,6-7,2 pH
Nawadnianie
średnie
Stanowisko
słoneczne, półcień

Por – wymagania i uprawa.

Por nie ma dużych wymagań glebowych, ale wykazuje wysokie wymagania wodne, więc trzeba zwracać większą uwagę na to, gdzie planujemy go posadzić. Na pewno sprawdzi się na glebach wilgotnych. Odczyn gleby w uprawie pora może wahać się od 5,8 do 6,5 pH. Przygotowując stanowisko pod uprawę pora należy odpowiednio spulchnić ziemię oraz pozbyć się chwastów. Nasiona wysiewa się w marcu pod osłony lub w kwietniu bezpośrednio do gruntu. Głębokość siewu powinna wynosić 1 cm. W okresie wzrostu porów należy pamiętać o regularnym podlewaniu oraz spulchnianiu.

Por – zastosowanie.

Pory można wykorzystać w przydomowych ogródkach, czy na działkach, zwłaszcza jeśli myślimy o ich wykorzystaniu w kuchni. To jednak nie wszystko, ponieważ okazuje się, że mamy do czynienia z rośliną, która dobrze rośnie w donicach. Jeśli zatem nie mamy ogrodu, a dysponujemy tarasem lub balkonem, to również możemy go u siebie wykorzystać.

Por (Allium ampeloprasum) – pytania i odpowiedzi.

Oceń treść artykułu:

Facebook
Twitter
Pinterest

Katalog roślin:

Sprawdź również
Agapant (Agapanthus)

Agapant to roślina kłączowa, która należy do rodziny amarylkowatych. Gatunek ten pochodzi z Afryki Południowej, lecz widać, że bardzo dobrze przyjął się również w innych regionach świata, w tym również w Polsce i nie ma